BMS-Consulting.hu - háttérkép

BMS-Consulting.hu

Mi az FMEA?

(Hibamód és hatáselemzés)

 

Az FMEA-t az USA-ban fejlesztették ki a repülőgépipar és űrhajózás-technika területén, ahol a legkisebb hiba is végzetes következményekkel járhat, ezért igen nagy hangsúlyt helyeznek a megelőzésre. A 70-es években már széleskörűen alkalmazták az autóiparban, ami hamarosan maga után vonta az eljárás szabványosítását is. Az autógyártó cégek nagyon szigorú elvárásokat támasztanak beszállítóik minőségbiztosítási rendszereivel szemben, ez jelentős mértékben hozzájárult az eljárás széleskörű elterjedéséhez. Így a minőségirányítással és a minőségügyi rendszerek elemeivel foglalkozó ISO 9004 már a tervezés minősítésének és jóváhagyásának egyik lehetséges eszközeként ajánlja ezt a módszert. Az elemzés célja az egyes hibalehetőségek felismerése a termék életciklusának minél korábbi szakaszában, a hiba előfordulásának megelőzése, és az esetlegesen előforduló hibák vevőhöz való eljutásának megakadályozása, s ezáltal egyrészt közvetlen költségmegtakarítás elérése, másrészt a vállalat jó hírnevének megőrzése. A megvizsgált terület szempontjából az elemzés két alaptípusát különböztetjük meg:

●    Konstrukciós FMEA. Célja a konstrukciós megoldásokból és a tervező által készített előírásokból eredő hibák feltárása és kiküszöbölése.

●    Folyamat FMEA. Célja a gyártás során az anyagbeszerzéstől a csomagolt áru kiszállításáig a gyártási technológiából, anyag-, gép-, és eszközhibából, valamint emberi mulasztásból eredő hibák feltárása és kiküszöbölése.

 

A szabvány csak az eljárás keretét határozta meg, tág területet hagyva a körülményekhez, feladatokhoz való rugalmas alkalmazkodás számára, így az idők folyamán különböző FMEA altípusok fejlődtek ki. Ezek közül széles körben alkalmazzák a termék-, a rendszer- és a környezet elemzésre szakosodott változatokat.

Az elemzés folyamata hasonló az összes típus esetén.

Webhelyünkkel kapcsolatos kérdéseit és észrevételeit várjuk a következő címen:

* bms-consulting@bms-consulting.hu

Copyright F BMS-Consulting Bt.

Utolsó módosítás: 2012.08.19.

Minőségirányítási rendszer

Környezetirányítási rendszer

MEBIR Rendszer

Információbiztonság

HACCP Rendszer

Élelmiszerbiztonság

Rendszerkarbantartás

Belső auditok elvégzése

FMEA Hibamód és Hatáselemzés

Aktuális

Visszajelzés

Keresés

Linkajánló

BMS-Consulting.hu cégembléma
Budapest

Irányítsuk az eseményeket, vagy az események fognak  irányítani minket!